Pàgines

diumenge, 25 de febrer del 2024

Casa de Humboldt a Antisana

Repasso l'entrada al blog "Aurora Bernárdez i Julio Cortázar a Santiago" -que no la recordava- i veig que està sense la referència. La busco i a partir d'aquí rellegeixo la biografia d'Aurora Bernárdez i la de Cortázar. Em fixo amb les parelles posteriors de Cortázar. I arribo al llibre escrit conjuntament amb Carol Dunlop, l'última parella: Los autonautas de la cosmopista. Viatge per autopista de París a Marsella, durant 33 dies i amb Carol Dunlop ja malalta. Això em porta a la tomba de Dunlop al cementiri de  Montparnasse a París. Cortázar intervé en el disseny de la làpida amb els seus amics artistes Julio Silva y Luis Tomasello: uns cercles amb la figura d'un cronopio. Julio, catorze mesos després, acabarà compartint la tomba amb Carol. El lloc és objectiu de peregrinació dels incondicionals de l'escriptor i damunt el marbre dipositen cigarretes, flors, pedres -per jugar a rayuela-, i missatges. Un d'aquests hi diu: "Los cronopios te esperamos en la casa de Humboldt". I és així com hi arribo a la casa Humboldt a Antisana. O potser n'era una altra.


Casa de Humboldt. Foto de Luis Diaz @LuisDia04141689


Casa de Humboldt a Antisana

La construcció, una estructura de fusta i tova amb sostre de palla, va ser l’habitatge de Humboldt durant el temps que va passar a la zona. 

Humboldt, nascut el 1769 a Alemanya, va recórrer durant tota la seva vida nombroses regions -les actuals Equador, Perú, Colòmbia Cuba i Mèxic-, on va recollir dades sobre la flora, la fauna, els recursos naturals, el clima i d’altres camps científics. De fet està considerat el fundador de la geografia i l’ecologia com a ciències empíriques.

Aquesta zona als peus de l'Antisana són erms (páramos) caracteritzats pels seus rostollars (pajonales), que actualment es cuida com un ecosistema vital per al recurs hídric del qual depèn en bona part la ciutat de Quito.

Gràcies al govern alemany i a dues empreses han restaurat l’edifici per destinar-lo a la instal·lació d'un museu de recerca científica i per remarcar la importància de la conservació dels espais naturals.

Una placa metàl·lica  recorda l’arribada fa més de dos-cents anys: “Hace 200 años, un día como hoy Alexander Von Humboldt, gloria de la ciencia y verdadero descubridor de América, visitó y ascendió al Antisana para desentrañar sus secretos" 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada