Pàgines

dilluns, 20 de juliol del 2015

Gat a la cassola



La visió d’aquest plat desperta el més explícit entusiasme: per alguna cosa el gat es considerat el “ministre”, el més potents de tots els àpats. El “mini” possible abreviatura també de “minino”.
Sovint és difícil programar un àpat amb gat. Els felins no tenen set vides, però sí una intuïció especial per protegir l’única que tenen.
Cada grup de menjadors de gats té el seu propi especialista a aniquilar felins. Però no tan sols els més experts poden garantir resultats positius.
Qui es pensi que es pot preparar un gat com qui escalfa una pizza congelada, va molt equivocat. El gat és difícil de caçar, complex de preparar i lent de cuinar...
El ministre és un dels pocs àpats que acostuma a ser preparat per homes, ja que habitualment són els únics que en mengen.
Normalment les bèsties que es consumeixen no tenen una procedència tan legal: es compren als adolescents del barri, que probablement les han robat unes quantes hores abans. De fet, la tradició estableix que un no pot vendre aquest animal: o el regala o el conserva 8mai no se’n veu cap al mercat).
Un cop el gat (que no el blat) al sac i ben lligat, la part més difícil s’ha resolt. El sistema d’execució sol ser ràpid i eficaç, però resulta poc agradable de veure per als qui no estan acostumats. un cop enllestitel procés, tan sols queda posar l’olla al foc. Els veritables especialistes couen el gat en una olla plena de sorra. Emboliquen els trossos de carn i la resta d’ingredients, tot junt, amb una gran fulla de bananer i lliguen el paquet ben fort. El col.loquen al bell mig de l’olla, i l’acaben d’omplir de sorra.

Ministre

Ingredients (per a 4 persones)
1 conill, 1 llebre o 1 gat
5 tomàquets
2 cebes
4 alls
4 patates
Una mica de tabasco
Brou de carn (potser una mica de gambetes seques?)
2 gots de vi
Julivert
3 fulles de llorer
Pebre negre en gra
1 trosset de gingebre
Alfàbrega
Oli
Sal

Triturem els alls, el gingebre i el julivert. Ho posem en una olla, en fred, i s’hi afegeix la carn, el boci de picant, una miqueta de brou, llorer i força alfàbrega. A més s’hi tiren les cebes i els tomàquets, tot tallat a trossos petits. Coure amb l’olla tapada a foc lent durant trenta minuts. Si cal treure una mica de brou i afegir-hi dos gots de vi, l’oli, el pebre i les patates. Quan les patates siguin cuites el plat està a punt.

Gustau Nerín, L’antropòleg a l’olla. La Campana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada