Pàgines

dimarts, 23 d’abril del 2024

Què va llegir Fermor i els seus companys a l'expedició als Andes?

 

Al final de la primera carta -datada a Cusco el 3 d'agost de 1971-, Fermor explica les lectures que els companys de l'expedició han portat:

"Libros. Renée se ha traído Las ilusiones perdidas. Resulta desesperante haberlo leído el año pasado, porque si el mal tiempo nos bloquea en el campamento va a haber mucho intercambio de lecturas y Balzac es áspero de releer.  Robin tiene Las bostonianas, y Andrew, El botín de Poynton. André, Crome Yellow y Antic Hay. Y Carl se ha zambullido en mi Oliver Twist. Yo estoy tomando unas lecciones tardías con la Historia de la conquista del Perú, de Prescott, y me guardo a Nicholas Nickleby y a Kim en la manga.

Toda suerte de expectativas flotan en el aire."*

Sembla que la selecció de llibres no respongui a lectors habituals. No porten llibres d’autors contemporanis; tots són llibres segurs, ningú s’arrisca a novetats o amb autors encara sense prestigi reconegut.
Si ens fixem en les dates de publicació les obres més modernes són les d’Aldous Huxley i són dels anys 20, és a dir cinquanta anys abans de l’expedició. Crida l’atenció que Les bostonianes i Oliver Twist, uns clàssics encara per nosaltres siguin dos llibres triats com a lectura. El mateix Fermor porta un llibre de Dickens i un de Kipling. Tots els autors, menys Balzac, són de llengua anglesa; no hi ha cap llibre de poesia i, evidentment, no hi ha cap autora.

Un cop d'ull a les dates de publlicació i als temes dels llibres, retalls -ho confesso- de la Wikipedia:
  • Las ilusiones perdidas és una novella d'Honoré de Balzac que pertany a la sèrie La comedia humana. Fou publicada originalment en tres parts entre el 1836 y el 1843.
  • Las bostonianas es una novela de Henry James, publicada per primer cop en format de serial en The Century Magazine entre el 1885 i 1886, i després com a llibre el 1886. Tragicomèdia agredolça se centra en un estrany triangle de personatges.
  • The Spoils of Poynton, novel·la currta d’Henry James, publicada per primer cop com una sèrie titulada The Old Things in The Atlantic Monthly el 1896. Retitulada The Spoils of Poynton, es va publicar com a llibre el 1897.
  • Crome Yellow és la primera novel·la de l'autor britànic Aldous Huxley, publicada per Chatto & Windus el 1921, seguida d'una edició nord-americana de George H. Doran Company el 1922. Tot i que és una sàtira social de l'època, encara és apreciada i s’ha adaptat a diferents mitjans.
  • Antic Hay és una novel·la d'Aldous Huxley, publicada el 1923. La història té lloc a Londres i ofereix una descripció satírica de l'elit cultural sense rumb en els temps tristos i turbulents posteriors al final de la Primera Guerra Mundial.
  • Oliver Twist és una de les novel·les més famoses de Charles Dickens. Escrita entre 1837 i 1839, i publicada en fulletons mensuals, narra les aventures d’un jove orfe de l'Anglaterra del segle XIX. 
  • Historia de la conquista del Perú: con observaciones preliminares sobre la civilización de los incas de William Hickling Prescott (historiador i hispanista nord-americà). Obra publicada el 1847. Versió en PDF
  • Nicholas Nickleby o La vida i les aventures de Nicholas Nickleby (The Life and Adventures of Nicholas Nickleby) és una novel·la dramàtica de Charles Dickens publicada en fulletó de 1838 a 1839. Tracta sobre la vida i les aventures de Nicholas Nickleby, un jove que ha de sostenir econòmicament la seva mare i germana a causa de la defunció del pare. 
  • Kim és una novel·la picaresca i d’espionatge de Sir Rudyard Kipling. Publicada el 1901, té de fons el conflicte polític a l’Àsia Central entre l’Imperi Rus i l’Imperi Britànic entre el XIX i principis del XX, anomenat El Gran Joc. És remarcable el retrat del poble de la Índia.

A: Tres cartas desde los Andes, de Patrick Leigh Fermor. Pròleg de Jacinto Antón, Traducció de Dolores Payás. Ilustracions de John Craxton. Elba. p.50

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada