Pàgines

dimecres, 3 de febrer del 2016

I de les opinions de Josep Piera dels Qüadros del Sàhara

Superat el desconcert inicial [del llibre de Quadros del Sàhara de Norbert Font i Sagué], la breu col·lecció de proses m'encisaren. De les primeres ratlles, a manera de retrat "al guia inseparable", [...] passant per la descripció de la cacera d'unes gaseles, [...] a les intenses sensacions provocades pel sol [...], pel vent [..., per la nit [...].
Alguns dels seus relats m'han semblt mereixedors de ser tinguts entre la millor prosa catalana moderna (de la prosa de viatges, sovint menystinguda com a cosa menor), dignes de ser llegits amb gust, i no com  relíquies. [...] 
En un moment de la lectura, com a senyal, hi havia un full de llibreta escrit a mà; la pulcra cal#ligrafia d'Esteve deia que Norbert Font i Sagué havia nascut i mort a Barcelona (1874-1910), que era geòleg, espeleòleg i escritot, a més de capellà. Llicenciat en Ciències Naturals, havia estat comissionat el 1902 per estudiar les possibilitats de trobar aigua potable a Río de Oro. [...]Tot un il·lustre personatge de l'època, il·lustre i savi, de qui em plauria tenir més detalls. De casos com els de Norbert Font no en guardem la més mínima memòria culta; però, quan vol, l'atzar posa a l'abast un llibre en el moment just, i amb una mica de sort se'ns obri un món.

De Seduccions de Marràqueix, de Josep Piera. El Balancí. Edicions 62. p. 92


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada