Pàgines

divendres, 29 d’octubre del 2021

Les pastisseries de Nàpols per Nadal

Maurizio de Giovanni incorpora l'espectacle de les pastisseries per Nadal a Nàpols tot just acabada la Segona Guerra Mundial a  El Nadal del comissari Ricciardi. Un món de dolços tradicionals per celebrar el Nadal i per oblidar per uns dies la tristesa de l'època.

"Eren espectaculars els aparadors de les dolceries, al centre dels quals senyorejava un nen Jesús de sucre filat envoltat de tota mena de torró, de muntanyes de struffoli, les boletes de pasta fregida adornades amb mel i perletes de colors, de cassate, i de les imprescindibles pastes tradicionals, des dels ametllats de coloraines, disposats sobre les hòsties tallades a mida, fins a les rosquilles dures a base d'ametlla que rebien el nom de roccocò; dels mustacciuoli en forma de rombe coberts d'una capa de xocolata, als quaresimali perfumats amb espècies; de les pignolate en forma de mitja lluna, als susamielli, els delicats serpentelli de canyella. I els raffioli i les sapienze, que eren les pastetes farcides de crema de castanya i clau, a la desesperada  recerca d'una última taula que els volgués acollir, igual que a les tones de germans seus que els dies anteriors ja s'havien venut.
El 23 de desembre és l'última oportunitat."

A: El Nadal del comissari Ricciardi, de Maurizio de Giovanni. Trad. d'Anna Casassas. La Campana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada