Pàgines

diumenge, 31 de maig del 2009

Els wòlof segons Mungo Park

"Els wòlof són una raça activa, poderosa i guerrera, que habita gran part del territori que s’estén entre el riu Senegal i els estats mandings del Gàmbia; però es diferencien dels manding, no només pel llenguatge, sinó també per la seva complexió i els seus trets. Les narius del wòlof no estan tan aixafades, ni els llavis són tan sortints com entre la generalitat dels africans, i encara que la seva pell és d’un negre molt intens, són considerats pels comerciants blancs com els negres més agradables d’aquesta part del continent.
Estan dividits en diversos estats independents o regnes, que amb freqüència estan en guerra, ja sigui amb els veïns o entre ells mateixos. Per les seves maneres, supersticions i governs tenen més semblança amb els manding que amb qualsevol altre poble; però els superen en la manufactura de la tela de cotó: filen el velló fins aconseguir una fil més fi, el teixeixen en un teler més ample i el tenyeixen millor.
Es diu que la seva llengua és extensa i significativa, i amb freqüència l’aprenen els europeus que fan comerç amb el Senegal."

Mungo Park. Viajes a las regiones interiores de África (1795-1805). Ediciones del Serbal. Pàg 45

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada