Pàgines

dijous, 5 d’octubre del 2017

Passejades per Venècia. Un recorregut per la ciutat del comissari Brunetti


Passejades per Venècia -diu Donna leon- permet al lector moure's per la ciutat en companyia d'un venecià, el comissario Brunetti, que amb els anys ha esdevingut un amic. Amb ell ens aturem a reflexionar i a observar-ho tot.
Passejades per Venècia és, doncs, una guia de viatges literària per als amants de Venècia i del comissario i per als seguidors de Donna Leon.


Passejades per Venècia

Vaig prendre consciència per primera vegada de fins a quin punt coneixia poc i malament Venècia ara fa uns tres anys, un dia que estava convidada a sopar a casa dels amics d'uns amics. No era el primer cop que hi anava, però fins aleshores sempre ho havia fet acompanyada dels meus amics Franco i Roberta, als quals m'havia limitat a seguir com a convidada estrangera que era.
[...]
Cada viatge amb ells havia estat alhora un descobriment i un bombardeig d'informació. Com que ells obrien el camí, jo no m'havia d'amoïnar per detalls banals com ara quan calia girar a l'esquerra o quan calia girar a la dreta: simplement em deixava guiar.
[...]
Aquell dia, però, i per raons que ja no recordo, hi havia d'arribar tota sola. I no me'n sortia.
[...]
Malauradament per a mi, el sopar començava a dos quarts de nou, de manera que ja era fosc quan vaig creuar el Rialto en direcció al que estava convençuda que era el campo. ¿Mapa? ¿Jo? Jo no era cap turista, ¿oi que no? ¿Per què hauria de voler un mapa? Jo tenia amics venecians i em dirigia a sopar a casa d'uns altres amics venecians, així que ¿per a què volia un mapa? (1)


Llocs a tenir en compte per a les passejades:



Passejada 1
Coneixent Brunetti
S. Fantin - S. Angelo - S. Luca - S. Bartolomeo - Rialto

*Antico Martini era a principis del segle un cafè turc . Ara és un dels restaurants més selectes de Venècia i ofereix tant plats tradicionals com de sofisticats i una carta de vins excepcional.

*Rosa Rossa és una trattoria sorprenentment no gaire explotada situada en una concorreguda artèria turística.


Passejada 2
Rialto i els sentits
Rialto - Do Mori - Gran Canal - Pis de Brunetti

*La Baita, la formatgeria de Piero, l’exemple perfecte de la insistència veneciana a ser client habitual de botigues selectes. No té rètol, però els veïns saben on anar.

*El bar de vins Beccaríe es troba a un petit pont davant per davant del mercat de Rialto, la qual cosa fa que sigui un indret convenient i proper per a cicheti i un’ombra.
 
*Do Mori, un dels bacari més antics que encara funcionen a Venècia, atrau un gran nombre de gent a la seva barra. Cicheti abundants i una àmplia selecció de vins –no hi ha zona de taules.

*Antoni Dolo, un altre antic establiment de la ciutat, ofereix una sèrie petita però selecta de cicheti, i a continuació ofereix l’opció d’entaular-se per sopar.

*Els restauranst del Gran Canal a la Riva del Vin ofereixen una extensa selecció de marisc fresc del mercat de peix de Rialto. Brunetti darrerament s’ha fet habitual del Canal Grande i el Caffé Saraceno que, malgrat el seu nom, és un restarurant.

*Els estàndards exigents del Ristorante Antiche Carampane volen dir que roman fidel al menjar tradicional venecià.
 

Passejada 4
El menjar i els Falier
S. Maria Mater Domini - S Polo - S. Margherita - Ca'Rezzonicp - S. Barnaba

*Pantagruelica, botiga d'aliments gourmet tan popular que el dissabte el pa s'acab abans de tancar al migdia; també té unes trufes blanques excel·lents per les vacances.


Passejada 6
La Venècia dels forasters / Expatriate Venice
Trovaso - Zattere - Incurabili - Salute - Accademia

*Negoci familiar des de fa temps, Già Schiavi al peu d'un pont, s'omple de veïns i estrangers que assaboreixen a les escales o a la barra la selecció més extensa de costini i cicheti de la ciutat.

*La Gelateria Nico ven alguns dels millors gelats de la ciutat, i la seva terrassa a frec d'aigua és un gran punt de trobada cada diumenge.

*La Pensione Calcina ofereix la màgia de les seves vistes per damunt del Canal de la Giudecca i el plaer d'allotjar-se on Ruskin va viure i al pati on va tallar llenya.

*La Pensione Seguso, al costat de la Calcina es troba en un petit canal, i prendre una copa o fer un esmorzar és un plaer especial.

*Il Cucciolo (ara La Piscina) és un bar arran d'aigua davant de la Calcina i també ofereix menú complet.


Passejada 7
Rics i pobres
Salute - S. Maria del Giglio - Accademia S. Stefano - S. Maurizio - C. Larga XXII Marzo - S. Moisè - S. Marco

*Cantinone Storico, amb les taules al fresco en un petit canal, està especialitzada en verdures i porcini a banda de marisc.

*Paolin, un dels llocs populars per a gelats en aquesta banda del Gran Canal, te taules asolellades al campo.

*Hotel Ala, de preu raonable tot i la seva ubicació avantajosa, disposa de vistes al campo i al seu tranquil canal.


Passejada 8
Piazza San Marco
San Marco - Riva degli Schiavoni - Pietà

*Caffè Florian, tancat dimarts a l'hivern.

*Hotel Paganelli, petit hotel amb habitacions d'estil venecià, algunes amb vistes, molt menys car que altres hotels de la Riva.


Passejada 9
El món de la Questura
Pietà - Bandiera - Greci - Questura - S. Lorenzo - Vigne - Celestia

*Da Remigio és un dels llocs favorits dels veïns per la gran selecció de marisc i la carta de carns que ofereix, cosa que el fa una opció interessant.


Passejada 11
Propietats enganyoses
S. Marco - S. Maria Formosa - Querial Stampaglia Santi Giovanni e Paolo - Calle Della Testa - Chiesa dei Miracoli S. Marina

*Il Testiere té un encant especial perquè és un dels millors llocs de la ciutat per menjar peix, però conserva l'atmosfera d'una trattoria de barri -sense cambrers formals ni tovalles de roba.

*Querini Stampalia és alhora museu i biblioteca. A banda de pintures antigues venecianes, també s'hi pot observar la Venècia del segle XVIII, inclosos els combats al Ponte dei Pugni.

*El bar Rosa Salva del Campo ja no existeix, però les mateixes pastes i cafè excel·lents es poden trobar al que hi ha al Campo Santi Giovanni e Paolo.

*Da Alberto és un dels favorits entre veïns i visitants pels seus abundants cicheti i pel menjador informal amb un menú variat que canvia segons la temporada.

*Didovich és més que un simple cafè per als habituals del barri. La seva fantàstica selecció de pastes i pastissets de verdura - zucchibi, albergínia, espinacs i d'altres- atrau gent de tota la ciutat.

*Hotel Santa Marina, situat davant de Didovich en un campo tranquil a tan sols a cinc minuts del caos de Rialto, la qual cosa fa que sigui una opció convenient per a Brunetti quan ha de reservar una habitació tranquil·la per als pares del noi mort a Contactes a les altes esferes.


Passejada 12
El barri més bonic del món
S. Marina - S. Apostoli - Strada Nuova - Fondamenta - Misericordia - Madonna del Orto - Ghetto - S. Marcuola

*Ristorante al Milion, cuina tradicional veneciana.

*Bentigodi da Francesca, tauletes a la calle, plats imaginatius, especialment verdures.



 A: Passejades per Venècia. Un recorregut per la ciutat del comissari Brunetti de la mà de Donna Leon. De Toni Sepeda. Traducció de Xavier Garcia Muniesa. Edicions 62.

(1) Text de Donna Leon a Passejades per Venècia. p.7






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada